Espanjan neljännen kurssin kokeeni luetunymmärtämisen tekstinä oli ainut koealueeseen listattu Lectura- eli lukukappale, jota en ollut jaksanut suomentaa kotona. Onneksi teksti käsitteli vain Pamplonan härkäjuoksuja, joihin liittyvää vierasta sanastoa voi päätellä helposti. Sain numeroksi 9+.

Historian kokeeni oli odottamaani vaikeampi; sainkin vain 8+:n, mutta tuntiaktiivisuuteni nosti kurssinumeroni ysiin. Hitlerin ja Stalinin totalitaarisia diktatuureja vertailevassa esseessäni en voinut olla mainitsematta, että propagandaa on käytetty kaikissa maailman valtioissa ajoittain, ja sananvapaus oli kyseenalainen käsite Yhdysvalloissakin, kun senaattori McCarthy johti järjestelmällisiä kommunistivainoja. Asiaa ei kysytty tehtävänannossa, mutta opettajani ymmärsi armeliaasti, että testasin esseen rajoja, sillä kokeeni lopusta löytyi palautteen sijasta palautepyyntö: "Humanististen reaaliesseiden lopetukseen on hyvä sisällyttää omaa pohdintaa, mutta ovatko edeltävät lopetukseni korrekteja?" Ilmeisesti mccarthyismin ja Chávezin maininnat eivät sellaisia olleet, mutta varsinainen lopetusvirkkeeni kelpasi: "Stalinin ja Hitlerin diktatuureja yhdistävät ennen kaikkea länsimaiden kriittisyys."

Kaiken Rusi-hässäkän keskellä onnistuin vielä väittämään, että Stasi oli Neuvostoliiton salainen poliisi; esseessä tuo oli vain detaljivirhe, mutta valtava itsetunnon viejä itselleni.

Olin eilen askartelemassa flyereita ja pinssejä Sepänkeskuksella, tänään pidin Jorman toimituksen kokouksen ja olin dokumenttiprojektin pikapalaverissa. Sain äsken valmiiksi powerpoint-esityksen My Way -messuille, ja nyt pitäisi miettiä, millaisen kirjeen lähetän kirjeenvaihtoystävälleni Burkina Fasoon. En tiedä, mitä sanoisin maata koettelevista tulvista.